Geschiedenis

Aan de Mekkelhorsterstraat staat sinds 1988 een fraai herbouwd Klöpkeshoes. Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan aan de Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes waar het lange tijd diende als schaapskooi. Destijds was dit het nachtverblijf van de schaapsherder :  in deze streek “n Schoap’n Peter” genoemd.

Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was op diverse Twentse boerenerven nog een Klöpkeshoes te vinden. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In de roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun vrome onderkomens de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de tijd dat Rooms Katholieke kerkdiensten verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam “klöpke”en “klöpkeshoes”(klopjeshuis) voor hun onderkomens. Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook zo’n klöpkeshoes, die nu als Mariakapelletje is ingericht.

De aanwezigheid van een klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg werd in 1957 ontdekt. Toen door de uitbreiding van het boerenbedrijf de bouwvallige schaapskooi inclusief het klöpkeshoes dreigden te worden opgeruimd, heeft de VVV Denekamp dit bouwval in 1970 gekocht, mede op aandringen van derden en op advies van een plaatselijk architect. Een plaatselijk aannemer bood de VVV aan het gratis vakkundig af te breken, zodat de onderdelen weer gebruikt konden worden bij de herbouw aan de Mekkelhorsterstraat, niet ver van de de oorspronkelijke bouwplaats. In hun vrije tijd hebben de buurtbewoners van Berghum het klöpkeshoes in 1988  weer opgebouwd. Het is nu al vele jaren doorlopend te bezichtigen, terwijl het eveneens een bijzondere schuilplaats is bij slecht weer. Ook is er een picknickplaats ingericht, die door passanten mag worden gebruikt.